Určitě už jste slyšeli o proteinových koktejlech, kterým se slangově říká „proteiňáky“. Co se však za tímto na první pohled magickým názvem skrývá? Slovo protein pochází z angličtiny a znamená bílkovina. Jak tedy vidíte, protein a bílkovina znamená jednu a tu samou věc. Bílkoviny neboli proteiny se přirozeně nacházejí v mnoha potravinách a pro lidský organismus mají význam z celé řady důvodů. Ze sportovního hlediska a zejména při požadavku na nárůst svalové hmoty a jejího udržení pak hrají nezastupitelnou úlohu. Jsou důležité také pro regeneraci a imunitu, což má pro sportovce mimořádný význam. Nepostradatelné jsou i v dietách a při požadavku na redukci tukové tkáně. Denní potřeba jejich příjmu závisí na řadě faktorů a u sportovců se pohybuje v orientačním rozmezí od 1,5 g do 3 g na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Pokud tedy vážíte například 70 kg, je vaše denní potřeba mezi 105-175 g bílkovin. Všeobecně platí, že čím je trénink silovějšího charakteru, tím je potřeba bílkovin větší.
Co dál si můžeme říct o bílkovinách?
Abychom mohli využívat jejich funkce naplno, je zapotřebí přijímat takové zdroje potravin, které obsahují plnohodnotné aminokyselinové spektrum. Aminokyseliny jsou látky, ze kterých se skládá bílkovina. Tyto aminokyseliny, kterých je kolem dvaceti, dělíme v zásadě na esenciální a neesenciální. Důležitá je komplexnost aminokyselinového spektra, tedy vzájemná přítomnost a zastoupení jednotlivých aminokyselin. Nejlepší jsou v tomto směru potraviny živočišného původu, jako je například maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Přínosné jsou i rostlinné zdroje, za které můžeme jmenovat luštěniny, sojové maso či ovesné vločky.
Přečtete si také zajímavý článek o aminokyselinách s názvem Esenciální aminokyseliny BCAA a jejich význam
Jak doplnit chybějící bílkoviny?
Přestože je kvalitní strava v jídelníčku sportovce základem, nastává nezřídka problém s dodržením plánu na příjem jednotlivých živin a tedy i bílkovin. Mnohdy není čas na přípravu jídla, jindy zase nastane situace, kdy běžné jídlo není možné konzumovat ze společenských důvodů. Stačí nabitý pracovní den, divadelní či filmové představení nebo návštěva u příbuzných. Právě v tuto chvíli nastupují na scénu proteinové koktejly, které za nás spolehlivě vyřeší příjem požadovaného denního množství bílkovin. To je velká výhoda proteinových nápojů, protože si je lze vzít pohodlně na cestu v praktickém shakeru. Důležité je také zmínit, že kvalitní proteinové nápoje neobsahují látky, o které v běžné stravě tolik nestojíme. V tomto případě se jedná zejména o tuky, cholesterol a rovněž sacharidy. Na stůl se vám tak dostane pouze to, co právě potřebujete. Určité množství sacharidů v nápojích však není na závadu a je dokonce žádoucí. Díky tomu se ušetří velká část přijatých bílkovin, které by jinak byly použity na energetické nároky při jejich trávení. Produkty s větším obsahem sacharidů se hodí spíše pro budování celkového objemu, výrobek s malým či zanedbatelným podílem sacharidové složky pak slouží pro čistou tvorbu svalové hmoty. Nízkosacharidový proteinový nápoj nachází svůj význam rovněž v dietním či předsoutěžním režimu.
Jak proteinové nápoje používat?
Důležité je kontrolovat a zaznamenávat si celkové denní množství přijatých bílkovin. Jakmile zjistíte deficit jejich příjmu nebo v případě, že objem konzumované stravy je pro váš organismus zbytečně zatěžující, dostává se ke slovu nápoj s obsahem kvalitních bílkovin. Protože zdroje potravin pro výrobu proteinových nápojů a zejména jejich zpracování se liší, seznámíme se nyní s nejčastějšími typy bílkovin používaných při výrobě. To je důležité nejen z důvodu kvality jednotlivých produktů, ale také s ohledem na vhodnost konzumace toho či onoho produktu v určitou denní dobu.
Nejčastěji používaná bílkovina v proteinových nápojích
- Syrovátkový koncentrát (do 80 % bílkovin) – většinou levnější (ale rovněž kvalitní) produkt, nevýhodou může být vyšší obsah mléčného cukru (laktózy). Využíváme ho v období, kdy se snažíme nabrat nějaké kilo navíc.
- Syrovátkový izolát (nad 80 %) – používá se v období diety při spalování tuků. Jedná se o pokročilejší až špičkové výrobky s vysokou biologickou hodnotou obsahující minimum laktózy, vyráběné procesem mikrofiltrace a iontové výměny.
- Syrovátkový hydrolyzát – hydrolyzované a tudíž částečně natrávené proteiny, které se snadno vstřebávají.
- Hovězí protein – velmi zajímavá alternativa k běžnějším syrovátkovým bílkovinám, po kterých v dnešní době sportovci často sahají.
- Kaseinový protein – zejména micelární kasein se používá v proteinových směsích nebo jako „pomalý“ protein a používáme ho v době, kdy máme veliké prodlevy v příjmu bílkovin. Tzn. například před spaním.
- Sojový protein – nejlepší rostlinný protein, přes některé nevýhody či výhrady k němu má konzumace sóji v přiměřeném množství všeobecně pozitivní vliv na zdraví člověka.
Ukázka syrovátkových izolátů
V zásadě lze říci, že nápoje na bázi syrovátky lze používat po celý den. Hodí se zejména ráno jako první dodávka bílkovin, zhruba hodinu před tréninkem k ochraně svalové hmoty a hodinu po tréninku k nastartování regeneračních a stavebních procesů. Ve večerních hodinách před spaním či v případě, že budeme dlouho bez kvalitního zdroje bílkovin, je vhodné použít kaseinový protein. Zatímco syrovátkové bílkoviny dodávají jednotlivé aminokyseliny do organismu už za jednu hodinu po požití a mají tedy rychlý nástup, kaseinové nápoje jsou o poznání pomalejší, avšak dokážou tělo zásobovat potřebnými stavebními látkami i několik dlouhých hodin. Zajímavé jsou v tomto směru vícesložkové nápoje, které v sobě slučují výhody obou dvou typů bílkovin. Vítaným zpestřením jsou i proteinové nápoje vyrobené z hovězího masa, protože kvalitní konečný produkt je nejen dobře vstřebatelný a využitelný, ale navíc se v něm nenachází nežádoucí tuk, cholesterol a další případné reziduální látky.
Ukázka hovězích proteinů
Jak tedy sami vidíte, za výrazem proteinový nápoj či proteiňák nestojí žádná velká věda. Tedy alespoň ne u vás doma, kde si můžete jednoduchým rozmícháním ve vodě kdykoliv připravit kvalitní proteinový nápoj napomáhající k vašim sportovním výsledkům. Tu opravdovou vědu za vás už totiž obstaraly výzkumné týmy ve svých laboratořích. Bez nadsázky je můžeme označit jako vítané pomocníky. Ruku v ruce s kvalitním tréninkem a výživou totiž dokážou přispět nejen k zajímavým, ale mnohdy i zázračným proměnám vaší tělesné schránky.
Ukázka syrovátkových koncentrátů
„Ve stovkách článků uveřejněných na internetových stránkách Světa kulturistiky a v několika vydaných publikacích ze stejnojmenného vydavatelství jsem se vždy snažil přinášet vám čtenářům co nejzajímavější, nejpraktičtější a nejsrozumitelnější informace. Budu rád, pokud si je se zájmem přečtete nově i zde na Onefit.cz.“
Karel Šedivý,
člen týmu ONEfit.cz