Asi těžko bychom našli někoho, kdo se nikdy nezajímal o obsah bílkovin v běžném jídle. Ať už mluvíme o proteinech nebo bílkovinách (obojí je jedno a to samé), nelze než konstatovat, že tabulky s výživovými hodnotami zkrátka procházel každý, kdo byť jen krátce nahlédl pod pokličku železné hry.
Co jsou to bílkoviny?
Bílkoviny jsou látky tvořené aminokyselinami. Z pohledu našeho sportu jsou nezbytné k novotvorbě a ochraně svalové hmoty a rozdělují se na bílkoviny živočišného a rostlinného původu. Všeobecně řečeno jsou živočišné bílkoviny považovány za hodnotnější, protože mají kompletnější aminokyselinový profil. Rostlinné bílkoviny je naproti tomu v případě jejich výhradního používání vhodné promyšleně kombinovat tak, aby měl organismus zabezpečený dostatečný příjem všech nezbytných aminokyselin. Avšak ignorování příjmu potravin s rostlinnými bílkovinami a výhradní konzumace bílkovin živočišných není dobrým řešením, neboť v dané potravině rostlinného původu lze kromě zmíněných (a rovněž specificky cenných) bílkovin najít řadu dalších prospěšných látek jako je třeba vláknina. Pokud hledáte více informací, zkuste nahlédnout do článku Bílkoviny – alfa a omega každého sportovce.
Ketonová dieta: Jak funguje a co jíst? https://www.proslim.cz/ketonova-dieta/
Z jakých zdrojů bílkoviny čerpat?
Velmi vhodnými zdroji živočišných bílkovin jsou mléko a mléčné výrobky. Tedy i zakysaná mléka, kefíry, jogurty, tvarohy a sýry. Zvláště poslední dvě jmenované položky jsou bílkovinami doslova nabité. Další možností zajištění si dostatečného příjmu bílkovin je konzumace masa. Libové hovězí, vepřové, kuřecí či krůtí maso nemusí být jedinou volbou. Cenné a prospěšné je v rozumném množství i občasné zařazení jater (nejlépe z domácího či biochovu), zapomínat bychom pak určitě neměli na přísun kvalitních ryb. Nutričně zajímavá jsou nejen s ohledem na obsah bílkovin vejce. Rostlinné bílkoviny lze získat především prostřednictvím konzumace luštěnin, jako je v různých kuchyňských úpravách například hrách, čočka, fazole nebo cizrna. Dobrou volbu představuje i sojové maso, tofu či tempeh.
Potraviny versus proteinové nápoje
Bílkoviny lze pochopitelně čerpat i prostřednictvím proteinových nápojů. Jejich výhodou je okamžitá dostupnost, přesně odměřená dávka a v neposlední řadě i daná forma použité bílkoviny. Bílkoviny syrovátkového typu můžeme použít relativně brzy po skončení tréninku a dále pak v ranních a dopoledních hodinách. Lze je však dávkovat takřka kdykoliv během dne. Večer před spaním či před delším časovým úsekem bez možnosti konzumovat bílkoviny lze využít výhod micelárního kaseinu. Své opodstatnění naleznou i kombinované produkty s několika druhy bílkovin, které slučují zejména výhody rychleji absorbovaných syrovátkových bílkovin a pomaleji trávených bílkovin kaseinového typu. Takový přípravek se většinou dávkuje v průběhu dne podle aktuální potřeby dodávky bílkovin. Výhodou proteinových doplňků je také to, že obsahují tuk v minimálním množství a podle druhu konkrétního výrobku i limitovanou gramáž sacharidů.
Z proteinových nápojů doporučujeme
Prom-in Essential CFM Evolution 2250 g Bílkovinnou složku tvoří pouze syrovátkový koncentrát vyrobený unikátní nechemickou výrobní technologií CFM. Je vhodný jak pro kondiční cvičence, tak i pro ty vrcholové. |
Prom-in Essential Pure Micelar 2250 g Tento noční protein je lídr mezi kaseinovými produkty. Jeho prvotřídní bioaktivita zajišťuje maximální antikatabolickou funkci a dlouhodobě zásobuje svaly všemi klíčovými aminokyselinami. |
Předností potravin z obchodu je pak zejména jejich přírodou vytvořená jedinečná podoba. Mluvíme zde pochopitelně o základních potravinách, nikoliv o těch, které byly průmyslově zpracovány. Množství bílkovin, sacharidů, tuků i dalších látek jako je třeba vláknina, minerální látky či vitamíny přináší i další užitek, neboť pouze z bílkovin nelze stavět silné, svalnaté a především zdravé tělo. Mléko jako komplexní zdroj makroživin může velmi dobře sloužit například v objemové fázi, a to zejména v případě těžce nabírajících jedinců. Běžné potraviny většinou bývají s ohledem na přepočet množství bílkovin levnější, čímž oproti proteinovým nápojůmzískávají cenný bod. Jejich asi největší výhodou je však to, že je lze konzumovat při pravidelné obměně neustále a přitom dosahovat velmi zajímavých sportovních výkonů. Naproti tomu výhradní použití doplňků výživy s absencí normálních potravin je v dlouhodobějším horizontu poměrně těžko představitelné.
Běžná strava je základ, pro nejlepší výsledky přidejte suplementy
Je dobré pamatovat na to, že samotný příjem bílkovin sportovce nespasí. Ať už se jedná o trénink zaměřený na objem, sílu či na spálení podkožního tuku, vždy je zapotřebí v odpovídajícím množství přidat i další makronutrienty, tedy kromě bílkovin i sacharidy a tuky. Množství těchto látek se bude odvíjet nejen především podle somatotypu, ale rovněž i tréninkového cíle. V každém případě se na potraviny z obchodu lze stoprocentně spolehnout, zatímco spoléhání se pouze na doplňky výživy a ignorování smysluplného jídelníčku nepřinese dostatečně dobrý efekt. Teprve v případě skvěle sestaveného menu postaveného na základních potravinách je možné ohlédnout se po doplňcích výživy, a to nejen těch s vysokým obsahem proteinů neboli bílkovin. Nejlepší výsledky lze očekávat s převažujícím zastoupením základních a minimálně upravovaných pečlivě vybíraných potravin a rozumného použití jednoho základního a jednoho či více vedlejších doplňků výživy podle požadovaného cíle, somatotypu, charakteru tréninku, režimu dne a dalších náležitostí. Jaký jste somatotyp a co to je, najdete v článku Ketogenní dieta: kompletní průvodce.
Potraviny s vysokým obsahem proteinů
Živočišné bílkoviny
ve 100 g | |
---|---|
Krůtí prsa | 24 g |
Kuřecí prsa | 20 g |
Losos | 21 g |
Tuňák obecný | 23,85 g |
Tuňák ve vlastní šťávě | 24 g |
Tuňák v rostlinném oleji | 22 g |
Vepřová panenka | 20,48 g |
Hovězí zadní, svíčková | 20 g |
Celé vejce | 12,28 g |
Vaječný bílek | 10,21 g |
Nízkotučný tvaroh | 12,8 g |
Eidam 30% | 29 g |
Cottage sýr | 16,5 g |
Mozzarella light | 20 g |
Olomoucké syrečky | 28 g |
Nízkotučné kefírové mléko | 3,52 g |
Šmakoun bez příchutě | 14 g |
Řecký jogurt Milko bez příchutě | 9,8 g |
Rostlinné bílkoviny
ve 100 g | |
---|---|
Fazole vaření | 7,8 g |
Čočka vařená | 23,4 g |
Cizrna beraní | 20 g |
Bulgur | 12,3 g |
Pohanka loupaná | 11 g |
Jáhly | 12,58 g |
Tempeh | 19,3 g |
Tofu natural | 16 g |
Sojové kostky | 50 g |
Arašídy loupané nesolené | 25 g |
Seitan | 25 g |
Máte i vy oblíbenou potravinu s vysokým obsahem bílkovin, ale není uvedená v tabulce? Neváhejte nám napsat na mail poradna@onefit.cz a my ji do tabulky rádi doplníme.
„Ve stovkách článků uveřejněných na internetových stránkách Světa kulturistiky a v několika vydaných publikacích ze stejnojmenného vydavatelství jsem se vždy snažil přinášet vám čtenářům co nejzajímavější, nejpraktičtější a nejsrozumitelnější informace. Budu rád, pokud si je se zájmem přečtete nově i zde na Onefit.cz.“
Karel Šedivý,
člen týmu ONEfit.cz