Ta dobrota vyhlíží lákavě už přes jemně zastřený kryt. Jemná motorika v podobě několika jednoduchých pohybů vyvolá typický zvuk otevírané nádoby, kde se v celé svojí kráse objevuje připravené jídlo. Vůně se rozlije do všech stran a na tváři hladovce vymodeluje libý úsměv. Je čas servírovat.
Plasty, kam se podíváš
Plasty jsou všude kolem nás. Provázejí nás už dlouhé desítky let a svoje uplatnění nacházejí snad na každém kroku. Automobilový průmysl, zdravotnictví, stavebnictví či hračky, to všechno jsou jen namátkové příklady toho, kde všude se s tímto převážně synteticky vyrobeným materiálem setkáváme. A pochopitelně potravinářství, to mohutné odvětví s nepřeberným množstvím plastových podob a variací, v jakých jsou spotřebitelům nabízeny. Plasty ovšem souvisejí i s posilováním a nemusí jít nutně jen o podložky na cvičení a další více či méně potřebné vychytávky, jak možná někoho na první pohled napadne. Stačí ropný produkt spojit se stravováním a hned je pomyslná osa trénink-jídlo na světě.
Nepodceňujte přípravu jídla na následující dny
Každý, kdo posiluje, si vynaloženou fyzickou námahu zákonitě dává do souvislosti s plánováním jídelníčku. Proto není zrovna motivující zmařit kvalitně odcvičený trénink mizerným obědem. A nejen jím, ale i snídaní, svačinou, přesnídávkou, večerním jídlem, zkrátka čímkoliv, co by mělo sloužit k regeneraci, obnově a výstavbě svalové tkáně, redukci tělesné hmotnosti, celkovému zdraví či prostě jen k dobrému pocitu z tak zdánlivě všední věci, jakou je jídlo. Právě to je důvodem, kvůli kterému se snažíme přípravu stravy plánovat.
Pozor na polystyrenové krabičky
Když jsme doma, je všechno jednoduché, protože máme vše při ruce. Věci se ale někdy komplikují, když přijde
ke slovu cestování. Ať už kvůli zaměstnání, škole, různým povinnostem, či prostě jen proto, že se vydáme na obyčejný víkendový výlet. Je fajn mít v takovém případě něco, v čem můžeme jídlo jednoduše převézt. Šikovná krabička z plastu by se v tuhle chvíli vyloženě hodila. Ale pozor na inspiraci. Obědové hotovky z polystyrenových krabiček na jídlo budou přesně tím, čemu bude lepší vyhnout se velkým obloukem.Jaké plastové krabičky na jídlo vybrat
Takže něco plastového. Není nic jednoduššího, než zajít do obchodu a vybírat. Každý větší supermarket má ve svojí nabídce nejméně jednu část regálu věnovanou těmhle moderním vymoženostem. Většinou nakupujeme podle tvaru, velikosti či barevného provedení. A také ceny, pochopitelně. Pokud se víčko uspokojivě přimáčkne k nádobě, je vyhráno. Prvořadé by však mělo být řídit se něčím navíc a to jednoduchými piktogramy a také číselným značením plastů. Ne všechny se totiž hodí naprosto ke všemu, co s nimi hodláme v kuchyni provádět. Zamrazování, ohřívání, časté používání a také zdravotní bezpečnost rozhodně nezvládnou na jedničku všichni adepti ucházející se o naši přízeň.
Pečlivě krabičky při nákupu prohlížejte
Zjistit, jak na tom je konkrétní výrobek je velmi jednoduché. Stačí otočit nádobu dnem vzhůru a hned je všechno jasnější. Vyobrazené piktogramy nás informují, zda je výrobek použitelný pro uchovávání potravin, zda se hodí pro ohřívání v mikrovlnné troubě či zda jej můžeme použít pro zamrazování. Minimum piktogramů nebo jejich naprostá absence navíc ještě bez příslušného číselného označení (viz. níže) by měla být signálem, že zdánlivě lákavý obal nebude příliš šťastnou volbou. Rozměklý či dokonce částečně rozteklý plast po ohřátí jídla v mikrovlnné troubě je jen drobnou patálií v porovnání s tím, jaké potenciálně škodlivé látky mohly být uvolněny do ohřívaného pokrmu.
Někdo může namítnout, že se v takovém případě přeci nic viditelného neděje a dále žije. Jenže látky uvolňované z některých plastů v dlouhodobém měřítku zatěžují organismus kontinuálně, případně se hromadí v těle. Rizikem je tedy hlavně dlouhodobá zátěž. Není proto nic jednoduššího, než doma udělat pořádnou revizi. Šikovná krabička, ale bez označení? Pošlete ji raději na výlet do žlutého kontejneru a cestou se stavte pro kvalitnější alternativu. Nový výrobek bude nejen dobře sloužit po mnoho dalších let, ale především vám dodá větší pocit jistoty, že společně s jídlem nebudete konzumovat i něco nechtěného. A pak už nezbývá nic jiného, než si nejen užívat kvalitní tréninky, ale i jídla přenášená v těch dobře známých plastových boxech.
Doporučení, co můžete udělat
- používejte bezpečné plasty, vyhoďte nevyhovující nebo dokonce neoznačené výrobky
- pokud chcete mít ještě větší jistotu, neohřívejte jídlo přímo v krabičce, ale přendejte jej na talíř
- značkové plastové obaly by měly nejen splňovat nejvyšší nároky na bezpečnost při kontaktu s potravinami, ale navíc stoprocentně těsní a dlouhodobě slouží bez výrazné ztráty kvality. Zajímavou variantou jsou i sety s několika boxy prodávané v kompaktních textilních fitness termo taškách.
- k přepravě jídel můžete použít i kvalitní značkové skleněné nádoby vyznačující se dobrou teplotní a chemickou odolností. Některé druhy se dodávají i s poklopem, nevýhodou je pochopitelně vyšší hmotnost. Nejlevnější sklo neznámých výrobců také nemusí být dobrým řešením, protože například barvené s obrázkovými motivy může uvolňovat v nadměrných dávkách kadmium a olovo, tedy látky kumulující se v organismu.
TIP: pro budování svalové hmoty, lepší regeneraci, nebo při spalování tuků konzumujte kvalitní potraviny bohaté na bílkoviny. Jedním ze zdrojů jsou například tekuté vaječné bílky. Díky nutričním hodnotám se řadí mezi nejhodnotnější potraviny.
Bezpečnost a příklady použití jednotlivých druhů plastů, se kterými se lze setkat v potravinářském průmyslu.
Uvedené recyklační značky by měly být na plastovém výrobku vždy zřetelně viditelné.
Číselné označení 1 – Polyethylentereftalát (PE, PET, PETE)
Používá se jako jednorázový obal pro soft drinky, vodu, kečup nebo marmelády. Mělo by se jednat o poměrně bezpečný obal, nicméně některé výzkumy poukazují na uvolňování karcinogenního DEHP (di-2-ethylhexyl ftalát) po delší době skladování.
Číselné označení 2 – Vysokohustotní polyetylén (HDPE)
Tento tvrdý plast je velmi dobře známý především v podobě mikrotenových sáčků, používaných nejčastěji v domácích podmínkách k balení a uchovávání potravin. Mělo by se jednat o bezpečný obal neuvolňující látky odpovědné za vznik rakoviny nebo narušování hormonálního systému.
Číselné označení 3 – Polyvinylchlorid (V, PVC)
V obchodech s potravinami a v lahůdkářstvích do nich bývají baleny masné výrobky, sýry a další potraviny. Při výrobě PVC se používají změkčovadla a stopy těchto a dalších látek se mohou uvolňovat do pokrmů, pokud jsou s nimi v přímém kontaktu. V tomto materiálu se běžně nachází látka DEHP (di-2-ethylhexyl ftalát), která je karcinogenního charakteru.
Číselné označení 4 – Nízkohustotní polyetylén (LDPE)
Měkký plast používaný například pro výrobu igelitových tašek. Balí se do něj některé druhy pečiva, slouží jako obal pro mražené potraviny a používá se pro výrobu vymačkávacích nádobek (např. kečup, hořčice). Mělo by se jednat o bezpečný obal neuvolňující látky odpovědné za vznik rakoviny nebo narušování hormonálního systému.
Číselné označení 5 – Polypropylen (PP)
Tento pružný plast se používá například jako obal pro některé jogurty nebo vaničky s margarínem. Mělo by se jednat o bezpečný obal neuvolňující látky odpovědné za vznik rakoviny nebo narušování hormonálního systému.
Číselné označení 6 – Polystyren (PS)
Vzniká jako produkt polymerace styrenu, k jehož výrobě se používá benzen. Známá je jeho klasická pěnová podoba coby izolačního materiálu, vyrábějí se z něj také tácky na maso. Existuje i tvrdá verze používající se například pro výrobu umělohmotných tácků, kelímků či příborů. Zmíněný benzen je velmi dobře známý karcinogen, za rakovinotvorné jsou pak považovány i látky styren a butadien, ze kterých se polystyren vyrábí.
Číselné označení 7 – Ostatní plasty (většinou polykarbonáty – PC)
Obsahují nebezpečný bisfenol A (BPA) narušující hormonální systém simulací estrogenní aktivity. Lze se s ním setkat například u některých starších dětských lahviček (zákaz používání pro výrobu dětských kojeneckých lahviček platí v České republice od poloviny roku 2011), dále se používá pro balení některých potravin (například sýry) a jako materiál pro výrobu nádobí do mikrovlnek, umělohmotných příborů či plastových potahů v konzervách. Čím je výrobek starší a déle používanější, tím více se může BPA uvolňovat do potravin.
„Ve stovkách článků uveřejněných na internetových stránkách Světa kulturistiky a v několika vydaných publikacích ze stejnojmenného vydavatelství jsem se vždy snažil přinášet vám čtenářům co nejzajímavější, nejpraktičtější a nejsrozumitelnější informace. Budu rád, pokud si je se zájmem přečtete nově i zde na Onefit.cz..“
Karel Šedivý,
člen týmu ONEfit.cz