Kuřecí prsní řízky patří k nejvyhledávanějším potravinám, v rámci jídelníčku fitness. Jsou ale opravdu tou nejlepší volbou? Jasně, řeknete si, že kuřecí prsa jsou méně tučná, přeci. Ale až budete příště přemýšlet, jaký kousek kuřete vybrat, berte v potaz následující fakta.
- bílé i tmavé maso obsahuje zhruba stejný poměr zdravých a nasycených tuků. V obou přípradech je zhruba 70 % podílu tuku tvořeno tuky zdravými.
- tmavé maso obahuje více než dvojnásobek tuků (jak zdravých, tak i nasycených) než prsa. Nesmíme zapomínat, že nasycené tuky jsou nezbytné pro zvýšení hladiny některých hormonů, například testosteronu.
- tmavé maso obsahuje zhurba 45 % kcal ve formě bílkovin, bílé maso má podíl bílkovin přibližně 75 %.
Jaké kuřecí maso je tedy vhodnější
Jestliže chcete zvýšit příjem bílkovin a přitom dodržet zásady striktní diety, pak jsou kuřecí prsa jasným vítězem. V přípradě, kdy chcete navýšit příjem kalorií a ušetřit nějaké peníze, nebojte se sáhnout po masu tmavém. A nebo udělat kompromis a v jedné porci použít tmavé i bílé kuřecí maso.